Vyöarvot ja natsakokeet
Judossa osoitetaan harrastajan osaamistaso vyön värillä. Tultaessa judotatamille ensimmäistä kertaa aloittavat kaikki samoista lähtökohdista; paljain jaloin, päällään valkoinen judopuku joka on sidottu valkoisella vyöllä. Tatamin ulkopuolelle jätetään kaikki muu - niin muotivaatteet ja meikit kuin myös roolit kotona, koulussa tai työpaikalla.
Taitojen karttuessa voi judoka erityisissä graduointi- eli vyökoetilaisuuksissa osoittaa taitonsa ja saada oikeuden kantaa tummempaa vyötä. Alle 16-vuotiaat suorittavat vyöarvojen välissä ns. natsoja, joiden merkkeinä ovat vöiden päissä olevat punaiset nauhat. Vasta kolmannen natsan jälkeen voidaan päästä vyökokeeseen.
Valkoinen vyö Myös valkoinen vyö eli 6. kyu suoritetaan joskus erikseen. Nuorille (alle 16 vuotta) pidämme tätä vastaavan ensimmäisen natsakokeen kun nuori on oppinut kaatumisen ja judosalilla käyttäytymisen alkeet.
Keltainen vyö Keltaisen vyö kokeessa on näytettävä turvalliset kaatumistekniikat, kolme erilaista heittoa ja kolme erityyppistä sidontateknikkaa. Keltainen vyö voidaan varttuneiden osalta suorittaa n. 3 kk:n peruskurssin päätteeksi, mutta nuorimmilla menee usein yli vuoden ennenkuin kehonhallinta on sillä tasolla että hänelle voidaan myöntää keltainen vyö eli 5. kyu.
Oranssi vyö Säännöllisen harjoittelun tuloksena kehittyvät tekniikat yhä toimivimmiksi, ja tätä on varsinki nuorten osalta hyvä joskus testata harjoituskilpailuissa. Oranssin vyön (4. kyu) vyökoevaatimuksiin kuuluu kaksi heittoa jokaisesta pääryhmästä (käsi-, jalka- ja lonkkaheitot) ja vastaavasti erityyppisiä sidontoja matossa.
Vihreä vyö
Vihreä vyö
3. kyu
Sininen vyö
Sininen vyö
2. kyu
Ruskea vyö
Ruskea vyö
1. kyu
Musta vyö
Musta vyö
1. dan ...10. dan
Korkea-arvoisimmat danit
voivat käyttää myös näitä
erikoisvöitä:
Punavalkoinen vyö
Punavalkoinen vyö
6. dan - 8. dan
Punainen vyö
Punainen vyö
9. ja 10. dan