Hontai Judo ry
Staffan Lindgren
TIEDOTE 14.5.2007

 


Hontai Judo edusti Suomea
Katan EM-kilpailuissa 12.-13.5.2007
Saksan Wuppertalissa
Euroopan Judo Unionin kolmannet viralliset Katan Euroopanmestaruuskilpailut käytiin 12.-13.5.2007 Saksan Wuppertalissa. Osallistujamaita oli tällä kertaa mukana 20, uusina mm. Norja ja Suomi. Ensimäiset katan EM-kisat käytiin syksyllä 2005 Lontoossa, ja toiset syksyllä 2006 Italian Torinossa. Katatuomareina toimivat Saksassa kolmatta kertaa EM-kisoissa mukana ollut Staffan Lindgren ja toista kertaa osallistuva Jaakko Hannula, joka oli mukana perustamassa Hontai Judoa 90-luvun alussa.

Ensimmäisinä suomalaisina kilpailijoina osallistuivat nyt näihin kisoihin Hontai Judon Stefan Lindgren ja Tero Malkki, jotka suorittivat nage-no-katan varsin mallikelpoisesti. Muutama pieni jännityksestä johtuva hosuminen ja viimeistelyn puute toivat kuitenkin sen verran virhepisteitä (196), että pistesijat jäivät vielä saavuttamatta. Rutiinin kehittyessä tulee sijoitus varmasti paranemaan nykyisestä 20/27.

Euroopanmestaruudet ratkotaan viidessä eri katassa; aseettomissa eli nage-no-katassa, kime-no-katassa ja juno-katassa, jotka käytiin lauantaina, ja aseita käyttävissä itsepuolustuskatoissa kime-no-kata ja Kodokan goshin-jitsu, jotka käytiin sunnuntaina.

Katakilpailuissa noudatetaan EJU:n tasolla toistaiseksi pelkästään virhepisteisiin perustuvaa arviointimenettelyä. Viiden tuomarin pisteistä karsitaan matalin ja korkein pois, joten lopullinen pistemäärä on kolmen tuomarin pisteiden summa. Virheet luokitellaan pieniksi (1-3 p.), medium (5-7 p.) ja suuriksi (20 p.) samoin kuin väärä tekniikka (20 p.). Lisäksi rankaistaan unohtuneesta tekniikasta 40 pistettä. Erinomaisestakin suorituksesta löytyi aina jotakin huomautettavaa, ja niinpä voittajaparille, Espanjan Camacho Perez veljesparille, kertyi virhepisteitä 69, ja toiseksi tällä kertaa jääneille Italian Grandin veljesparille 75 virhepistettä. Kolmanneksi sijouttui jälleen espanjalaispari. Valtaosa mitaleista menikin Italian ja Espanjan rutinoiduille kataeksperteille, ja samat nimet ovat esiintyneet lähes joka vuosi tuloslistojen kärjessä.

Suomalaistuomarit pärjäsivät hyvin rankasta urakasta; Staffan tuomitsi kaikki nage-no-kata-esitykset lukuunottamatta Stefanin ja Teron suoritusta, ja vielä finaalit päälle, eli yhteensä liki 30 esitystä, ja Jaakko toimi tuomarina katame-no-katassa sekä alku- että loppukilpailuissa, eli tuomitsi liki 20 esitystä. Taukoja ei pidetty lainkaan, mikä ei ollut hyvä asia ajatellen esiintyjien oikeusturvaa. Ikävä kyllä kävikin muutaman kerran niin, että väsynyt tuomari ei huomannut puuttuvaa tekniikkaa lainkaan!?


Tero, Jaakko, Staffan ja Stefan ensimmäisen kilpailupäivän jälkeen.

Tulosluettelot (pdf): Nage-no-kata
Katame-no-kata
Ju-no-kata
Kime-no-kata
Goshin-jitsu
Videoita:Stefanin heitot olivat varsin mallikkaita ja Teron ukemit komeita.
Kunhan vielä saadaan tahti hieman hitaammaksi ja muutama detalji kohdalleen, tulee suoritus olemaan huippuluokkaa.