Hontai Judo ry
Staffan Lindgren
TIEDOTE 14.6.2010

 


Nuorten kata-seminaari Hampurissa 12.-13.6.2010
Hampurin alueen judoseurat järjestivät jo seitsemännen kerran nuorten kata-seminaarin. Isäntänä toiminut seura, ETV Judo, toimii jaoksena Saksan suurimpiin urheiluseuroihin kuuluvassa Eimsbütteler Turnier-Verband, jossa on jäseniä n. 10.000 ja lajeja laidasta laitaan. Judojaosto on 650 jäsenellä Hampurin suurin ja kuuluu Saksan viiden suurimman judoseuran joukkoon. ETV:llä on käytössään Bundesstrassella sijaitseva valtavankokoinen vanha tiilirakennus, jossa on liikuntaa varten suunniteltuja tiloja joka lähtöön. Judoa varten on kaksi kiinteää yli kahdensadan neliön dojoa, ja yläkerran isoon saliin saadaan haluttaessa järjestettyä vaikkapa 600 neliön tatami. Judoharjoituksia järjestetään joka ilta n. 6-8 kpl, ja osa valmentajista saavat korvauksen työstään. Ympäristössä on puolisentusinaa koulua, joten asiakaskuntaa riittää!

Tänä vuonna oli seminaarin mottona "Kata, aber etwas anders", jolla tahdottiin osoittaa miten kataharjoittelu ja randori voivat täydentää toisiaan. Seminaarin vastuuhenkilönä toimi ETV Judon suomalaissyntyinen Helena Kiesiläinen-Behnke 5. dan apunaan Martina Borchardt, Sönke Schillig, Hannes Schweser ja Staffan Lindgren. Osallistujina oli 50 nuorta ikäskaalan kattaessa 12 ... 18 vuotta ja vyöarvojen vaihdellessa kelta-oranssista ruskeaan vyöhön.


Helena, Sönke, Hannes ja Martina aamiaispöydässä

Seminaari alkoi leikkivoittoisen lämmittelyn jälkeen nage-no-katan perusteilla, jotka näyttivät olevan suomalaisilla parhaiten hallinnassa. Helena nivoi yhteen katan ja randorin osoittamalla erilaisia harjoittelutapoja ja tilanteita, joissa pystytään suoraan hyödyntämään katan seoi-nage -tilanne myös randorissa ja kilpailuissa.

Tauon jälkeen oli vuorossa Kodokan Goshin-jutsu, jossa harjoiteltiin iskun väistöä ja vastaheittoa sekä puolustuksia keppihyökkäyksiä vastaan. Viimeisenä tekniikkana harjoiteltiin vielä Kime-no-katan viimeistä miekkatekniikkaa, kiri-oroshia.

Harjoitusten jälkeen oli grilli kuumana, tarjolla tietenkin bratwurstia ja sen lisukkeena perunasalaattia ja omenamehua. Samalla järjesti ETV:n softball-jaosto Knights tutustumistilaisuuden softballiin (baseballin harrastajaversioon) ETV:n tontilla sijaitsevalla täysimaittaisella hiekka- ja keinonurmipeitteisellä pelikentällä. Oudonmallinen räpylä sekä iso, kevyt pallo ja alakautta heitetty laakasyöttö tuntuivat melko oudoilta, mutta pienen harjoittelun jälkeen alkoi homma sujua sen verran hyvin, että päästiin pelaamaan. Suomalaiset jäivät vielä varsinaisen pelin jälkeen harjoittelemaan haastavalta tuntuvaa syöttö/lyönti-tapahtumaa muiden siirtyessä katsomaan elokuvaa, joka tietenkin oli dubattu saksaksi ilman tekstejä.

Tatamilla nukutun yön jälkeen tarjoiltiin aamiainen talon ravintolassa(!) yläkerrassa. Ainakin muutamat suomalaisista jäivät kaipaamaan puuroa tai hiutaleita ja jogurttia, mutta hyvin näyttivät voileivät maistuvan marmeladi-, pähkinävoi- ja suklaapäällysteelläkin.

Kataopetuksessa oli vuorossa ju-no-katan alkuosuus samalla kun osa porukasta valmistautui oman liikesarjansa esittämiseen katamuodossa. Nuorimmat jatkoivat vielä nage-no-katan harjoittelua tähdäten seuraavan vyökokeen vaatimuksiin. Ju-no-katassa nuoret saivat kokea, että tämä kata ei ole pelkkää sujuvaa pyörimistä, vaan siinä vaaditaan erittäin hyvää kehonhallintaa ja myös voimaa, että jaksetaan pitää uke hallitusti 'viittä vaille' heittoasennossa ja sitten vielä antautumisen jälkeen laskea hänet oikeaoppisesti alas, hitaaaaasti!

Viimeisenä aiheena oli pieni kilpailu "Hamburg sucht den Super Kata Star", jossa jokaisen osallistuvan parin oli esitettävä itse sommittelemansa kuuden tekniikan liikesarja. Tuomareina toimivat Hannes ja Staffan, ja arvostelukriteereinä olivat tekniikoiden toimivuus sekä erikseen parin yhteispeli. Myös aloitus ja lopetus arvosteltiin. Jokainen pari esitti liikesarjansa erikseen kummallekin tuomarille! Jokaisesta osiosta annettiin 1...6 pistettä, jossa 1 kuvasi kiitettävää ja 6 epäonnistunutta. Pienimmän pistemäärän saavuttanut pari voitti. Hontai Judon porukka tyytyi tässä vaiheessa ainoastaan seuraamaan heille oudon kilpailumuodon kisasuorituksia. Kisan voitti odotetusti ruskeavöinen ja sinivöinen pari, mutta toiseksi sijoittui oranssivihreät vyöt omaava pari ennen vihreät ja siniset vyöt omaavan parin.

Kataseminaarin jälkeen ehdimme piipahtaa Hampurin sataman turistialueella ennen lentokentälle menoa. Paluumatka Riian kautta venyi Katrin, Tuomaksen ja Joonan osalta pitkäksi, kun pienessä potkurikoneessa ei ollut riittänyt paikkoja yövuorossa vaan he joutuivat odottamaan kentällä aamukonetta.


Saksalaiseen tyyliin jaettiin jokaiselle lopuksi upea todistus jossa oli paljon leimoja!


Pyry, Joona, Tuomas, Aleksi, Juho, Klaus, Lari ja Katri

Hannes ja Helena esittävät ju-no-kataa

Okuri-ashi-barai jatkuikin yoko-gurumalla

Tomoe-nagen väistö kärrynpyörällä ja siitä kami-shiho-gatameen!