Hontai Judo ry
Staffan Lindgren
Tiedote
3.9.2005

Salla Härköselle ja Timo Lehtoselle 1. dan 3.9.2005

Suomen Judoliiton liittograduointi pidettiin 3.9.2005 Tikkurilan Judokoiden Hakunilan salilla. Graduoijina toimivat Hiro Tanayama (7.d), Mauri Viholainen (5.d), Staffan Lindgren (4.d), Seppo Kontio (4.d) ja Arttu Laitinen (3.d).

Sallan ja Timon vyökokeen otti vastaan Arttu Laitinen, joka kuvasi noudatettua graduointilinjaa seuraavasti Judoliiton Open Forum-osastolla:


Lähettäjä: Arttu Laitinen (04.09.2005 22.57.51)
Otsikko: Huomioita dan graduoinnista 3.9.2005

Sisältö:
Graduointi tilaisuutta on pyritty kehittämään ja uusittua koulutusta graduoitsijoille on vedetty keväällä ja jatkuu syksyllä. Hakunilan dojolla oli Dan-graduointi lauantaina 3.syyskuuta ja siellä Me graduoitsijat kysyimme kokelailta uuden mukaan asioita.

Painopiste oli Tokui-wazassa ja oman taidon soveltamisessa. Kysyimme Tokui-wazaa ideaali tilanteeseen (uken aiheuttama tilanne) sekä lisäksi roolitimme uken tehtävä randorimaisella tavalla. Käsiote taistelusta uken liikkeen hyväksikäyttöön ja oman tekniikan toimivuuteen olivat painopisteet suoritusta arvioidessa.

Soveltavassa tehtävä randorissa haimme ongelman ratkaisukykyä eli todellista Judotaitoa tilanteeseen. Roolittamalla uke hakemaan tiettyä käsiotetta ja hyökkäämään tietyllä tavalla näemme Torin kyvyn ja taidot paremmin kuin vain tekniikkaa esittämällä perinteiseen tapaan.

Näin tein 8 kokelaan osalta omalla matollani ja täytyy myöntää, että yllätyin itsekin kokelaiden valmiuksista. Mielestäni sain paremman kuvan kokelaan taidon ja osaamisen laaja-alaisuudesta tällä tavalla. Koe ei ole fyysisesti helppo koska tilanne ajautuu väkisinkin lähelle randoria, toisaalta ei koe tilanne helppo saakaan olla. Graduointi tilanne pitää mielestäni vastata ainakin 1.dan kokeessa kilpailupäivää eli 3-5 matsia, alemmissa vöissä soveltaen.

Katassa muutos lähemmäksi muita kataa vaativia maita tuntuu järkevältä, eli 1.dan täysillä kilpailupisteillä tuleva riittää te-, koshi- ja ashi-wazat. Kilpailijoista näkee osaamisen tason erittäin hyvin ylempänä kuvaamallani tavalla kysymällä.

Lisäksi Judotekniikan laaja-alaisuutta kysytään edelleen dan-kokeessa ja siinä olin tyytyväinen kokelaiden valmistautumiseen, asenne oli että osaan kaikki kun tulen kokeeseen!!

Dan-aste on opettaja-aste ja siksi kysyn 1.dan kokeessa opettamisen esimerkin, tässä on selvästi vielä vahvasti kehitettävää!! Opettajat Dojoilla, unohtakaa oma itsenne ja laittakaa ihmiset tekemään mallin mukaan, PUHE POIS. On mielestäni käsittämätöntä kuinka syvään on juurtunut käsitys opettamisesta luennoimalla tatamilla. EI IHMISET OLE TULLEET KUUNTELEMAAN PUHETTA VAAN TREENAAMAAN JUDOA. Lyhyesti kun opetatte tekniikkaa ensin 3 näyttöä kokonaisuudesta, sitten 1 neuvo mihin kiinnitetään huomio ja treenaamaan, korjauksessa vain 1 neuvo ja taas treenaamaan, neuvot loogiseen järjestykseen tekniikan kannalta. Näin edeten näytöön menee 30 sekuntia ja 1 neuvon antamiseen 10 sekuntia jolloin treenamiseen jää aikaa!!!

Mattojudossa kuristuksien osuus on jäänyt selvästi vähälle seuroissa. Kuristus on sikäli hyvä kilpailijalle, ettei siitä tuomari voi arpoa wazaria vain ainoastaan ipponin. Horjutus kuristuksissa on vähän jäänyt taka-alalle, eli tehoja saadaan helposti lisää kuristukseen kun saadaan mukaan horjutus.

Kokelaiden osaamisen taso oli hyvä ja selvästi näki että kokeeseen oli valmistauduttu huolella. Tosin tällä kertaa yllätys oli ilmeinen sillä kokeen rakenne oli muuttunut siitä mitä odotukset olivat olleet. Siksi tämä kuvaukseni osittain, jotta tähän osataan varautua tulevissa kokeissa.

Kommentoida saa vapaasti ja mieluusti.

Onnea uusille daneille
Arttu Laitinen

Parhaat onnittelumme teille Timo ja Salla mustasta vyöstänne,
joka on tulosta pitkästä ja antaumuksellisesta
judon harjoittelusta, opiskelusta ja ohjauksesta

toivottavat Satu & Staffan Lindgren