Hontai Judo ry
Satu Lindgren
Tiedote
10.6.2004

Hontai Judon nuoret tutustumassa Italiaan ja italialaisiin nuoriin 30.5 - 6.6.2004

Kansainvälisen henkilöstävaihdon keskuksen CIMOn hallinnoimasta Euroopan unionin Nuoriso-ohjelmasta myönnettiin hontailaisille nuorille raha-avustusta
suomalais-italialaiseen ryhmätapaamiseen.
Jo vuonden 2002 loppupuolella käynnistetty hanke toteutui välittömästi koulujen kevätkauden päättymisen jälkeen kun Italiaan matkusti 21 innokasta 15- 25 –vuotiasta judokaa tapaamaan samaa judokieltä puhuvia lajitovereitaan Italiaan. Kohteena oli pieni Coneglianon kaupunki Venetsian pohjoispuolella.

Japaninkielinen sana KATA tarkoittaa täsä lähinnä judon kielioppia, yhteisen kielemme perusrakennetta

Tapaamisen teemoina olivat liikunta yhdistää ja nuorten syrjäytymisen ehkäiseminen.
Liikunta yhdistää teeman alla iloiteltiin paitsi muutamissa yhteisissä judoharjoituksissa, joissa harjoiteltiin aina suomalais-italialaisin parein, myös opettamalla italialaisille suomalaista pesäpalloa, jonka he omaksuivatkin nopeasti ja tietysti Italiassa kun oltiin pelaattiin yhdessä jalkapalloa. Viikon aikana ehdittiin myös pelata koripalloa ja opetella suomalaista mölkkyä. Lisäksi alueeseen tutustuttiin yhteisin kävelyretkin.

Syrjäytymisen ehkäisy on aina ollut lähellä hontailaisten ajatusmaailmaa. Italialaisen kumppanuusryhmämme opettaja Bruno Carmeni 7. dan on pitkään toiminut näkövammaisten urheilun parissa ja on mukana mm. Ateenassa paraolympialaisten järjestäjänä. Hontai on aikonut ensi syyskaudella aloittaa lasten ja nuorten erityisryhmän ja osa nuorista on jo käynyt erityisryhmänohjaajakoulutuksen. Teemaan syvennyttiin monin tavoin mm. tutustumalla sokeiden judo- ohjaukseen ja tekemällä vierailun La Nostra Famiglia instituuttiin, joka on kansainvälisesti kuuluisa tutkimus- ja koulutuslaitos, joka samalla toimii satojen lasten kotina arkipäivisin. Vierailimme myös paikallisessa lukiossa, jossa keskusteltiin mm siitä miten liikuntarajoitteiset opiskelijat on otettu huomioon arkipäivän koulutyön sujumisessa. Samalla huomasimme, että saamme olla todella ylpeitä suomalaisten nuorten kielitaidosta ja rohkeudesta kertoa itsestään englannin kielellä luokan edessä.

Keskustelimme paljon yhtäläisyyksistä ja eroista nuorisokulttuurissa, ja nuoria huolestuttavista asioista. Nuoriso-ongelmista esille nousivat huumeiden käytön yleistyminen ja ennenkaikkea nuorten vakavat loukkaantumiset ja kuolemantapaukset liikenneonnettomuuksissa.

Vierailu Venetsiassa toi esille myös luonnon saastumisen. Nuoret kertoivat, että heidän kaupunkinsa metsiä hakataan edelleen ja peltoja muutetaan viinitarhoiksi. Coneglianossa sijaitsee Euroopan vanhin viininvalmistukseen erikoistunut yliopisto.

Nuoret solmivat innolla ystävyyssuhteita ja vierailivat italialaisten ystäviensä kodeissa. Ensi vuoden vastavierailukin on jo suunnitteilla. Italialaiset nuoret haluaisivat tutustua Suomen puhtaaseeen luontoon ja saaristoon sekä luonnonsuojeluun.