Hontai Judo ry
Staffan Lindgren
Tiedote 5.12.2000

Hontai Judon nuoret Hollannissa
5 mitalia ja rutkasti kokemusta

Joulukuun ensimmäisen viikonlopun perinteeksi muodostunut kansainvälinen judoturnaus oli jälleen kerännyt lähes 800 osallistujaa Hollannin Bergumiin. Puistolassa toimiva Hontai Judo osallistui nyt jo viidettä kertaa tähän mammuttikisaan, ja tällä kertaa oli kolmen huoltajan mukana peräti 15 nuorta 10 - 18 vuotiasta kokenutta kilpailijaa.

Matka tehtiin tuttuun tapaan bussilla. Keskiviikkoiltana yölaivalla Tukholmaan, sitten yhtä kyytiä Ruotsin, Tanskan ja Saksan läpi kunnes määränpää saavutettiin perjantaina aamuyöstä lähes kahdenkymmenen tunnin bussireissun jälkeen. Ainoat hiukan pidemmät pysähdykset olivat autolautat Ruotsin ja Tanskan sekä Saksan välillä. Uuvuttavan matkan jälkeen olikin perjantaipäivä vapaata tutustumista hollantilaiseen pikkukaupunkiin. Illalla oli vuorossa judoharjoitus lähikaupungin dojolla eli judosalilla.

Kilpailut käytiin lauantaina valtavassa urheiluhallissa, jonne oli rakennettu peräti yhdeksän kilpailualuetta. Koko kilpailu oli hallittavuuden takia jaettu useaksi erilliseksi tapahtumaksi omine punnituksineen ja aikatauluineen sekä palkintojenjakoineen, ja tämän ansiosta valtavasta otteluiden määrästä selvittiin kohtalaisen hyvin. Viivästyksiä alun perin laskettuun aikatauluun aiheuttivat lähinnä painoluokkavaihdoista johtuvat muutokset sarjojen kokoihin. Suuresta hallista ja ottelualueiden lähekkäisyydestä johtuen ei kilpailuissa käytetty kuulutuksia lainkaan, ja kun ottelukaavioitakaan ei ollut saatavilla, oli huoltajilla ja vanhemmilla kilpailijoilla melkoisesti huolehdittavaa heidän valvoessa että jokainen nuori saatiin oikeaan aikaan oikealle matolle!

Hontai Judon nuorten päästyä nyt jälleen testaamaan taitojaan Euroopan vahvimpiin kuuluvan maan nuorten judokoiden kanssa, huomattiin varsinkin tyttöjen puolella että olemme edelleen jonkun verran jäljessä johtuen lähinnä pienistä harrastajamääristä ja siitä johtuvasta verrattain suppeasta kilpailukokemuksesta.

Uula Salmiselle kultaa ja Tero Malkille hopeaa
Ottelut alkoivat heti aamutuimaan ja kestivät iltaan asti. Tytöistä pärjäsi parhaiten Nina Sainio, joka voitti neljästä ottelustaan kaksi ja sai komean pokaalin kolmannesta sijasta. Pojista pääsi viimeisenä, vasta puoli viiden jälkeen, aloittamaan B-poikien -73 kilon sarjassa Uula Salminen, joka oli koko päivän huolehtinut nuoremmista seurakavereistaan. Uula otteli jällen rennosti ja pystyi erinomaisella tasapainollaan ja liikkumisellaan saamaan vastustajien yritykset vaikuttamaan toivottomilta, ja kun hän itse napsi pisteen sieltä, toisen täältä, seisoi hän lopulta neljän voitetun ottelun jälkeen ykkösenä palkintopallilla, saldonaan yksi ipponvoitto, kaksi yuko-voittoa (viisi pistettä) ja yksi kokan arvoinen voitto (3 pistettä).


B-nuorten Suomen kärjessä kamppailevat Uula Salminen ja Tero Malkki
osoittivat jälleen että pärjäävät hyvin myös ulkomailla.

Vielä kovemman urakan joutui suorittamaan Tero Malkki, joka taisteli itsensä keräilyjen kautta kakkossijalle B-poikien -55 kilon sarjassa voittamalla yhteensä viisi ottelua, joista kolme tuli ipponin arvoisin voitoin.
A-poikien -66 kilon sarjassa selvitti Stefan Lindgren itsensä pronssisijalle kahdella otteluvoitolla saatuaan ensimmäisellä kierroksella lepovuoron.

Nuorimpien poikien sarjoissa voittivat Pietro Casagrande ja Ilmari Hokkanen kumpikin yhden ottelun. Jaakko Toppari voitti kaksi ottelua ja sijoittui kolmanneksi. Janne Mäki voitti myös kaksi ottelua ipponin arvoisin suorituksin ja heitti vielä kolmannessakin ottelussa tappioasemasta vastustajansa ipponin arvoisesti, mutta ikävä kyllä tuomarin mielestä aavistuksen verran liian myöhään eli ottelu olisi jo loppunut, mitä kylläkään kukaan muu ei ollut huomannut?! Näin Janne ei päässyt finaaliin, ja kun hän vielä hävisi seuraavankin ottelun, jäi mitalisijoitus tällä kertaa saavuttamatta.

Paluumatka alkoi heti kilpailujen päätyttyä. Matka jatkui läpi yön ja ainoat tauot olivat myöhäinen illallinen matkan varrella sekä autolautat Tanskan molemmin puolin. Sunnuntai-illaksi ehdittiin ajoissa Tukholmaan ja Suomeen menevään laivaan, ja maanantai-aamulla olikin sitten koko porukka melko väsynyttä mutta jälleen yhtä kokemusta riikkaampana, kun saavuttiin Helsingin satamaan.