Hontai Judo ry
Eija Härkönen

Tiedote
15.12.2002


Hontai Judo jälleen Hollannissa voitokkaalla kilpailumatkalla

Hopeaa Janne Mäelle ja Uula Salmiselle

Ilmassa oli suuren urheilutapahtuman tuntua ja jännitystä, kun suuri joukko judokoita huoltajineen ja valmentajineen pakkautui kahteen linja-autoon Tikkurilan Urheilutalolla keskiviikkona 4.12. Taas alkoi matka kohti Hollantia, tällä kertaa seitsemännen kerran. Osanottajamäärä lisääntyy vuosi vuodelta, pisimmän matkan kulkee Kuopion kisaporukka. Hontai Judosta lähti taitojaan koettelemaan yhdeksän kilpailijaa huoltajineen sekä kaksi tuomaria.

Laivamatka Turusta Tukholmaan sujui odottavissa tunnelmissa ja totuttuun tapaan nopeasti. Torstaina aamuvarhaisella sullouduimme taas busseihin ja kun viimeisetkin olivat paikalla ja pääluku täsmäsi, alkoi pitkä istuminen kohtia Hollantia ja Groun pikkukaupunkia. Perille saavuimme noin kahden aikoihin yöllä. Istuminenko puuduttavaa? Ei toki, kun juttu kulkee ja vauhdikkaat elokuvat pyörivät sekä niiden välillä yhteislaulun raikuminen, niin mikäpä sen mieluisampaa ajan viettoa.

Itsenäisyyspäivän vietimme lepäillen kuka mitenkin, tutustuen lähiympäristöön sekä illan judotreeneissä ottamalla vielä viimeisen tuntuman tatamiin ennen seuraavan päivän koitoksia.

Otteluiden iloa ja jännitystä
Lauantaiaamuna koitti sitten matkan huipennus, eli varsinainen kilpailu. Suomalaisittain ajatellen tämä oli suuri kilpailu, kilpailijoita noin 650. He tulivat Hollannista, Englannista, Belgiasta, Saksasta, Puolasta ja Suomesta 62 kilpailijan joukkue. Ottelut pidettiin yhdeksällä eri matolla viidessä eri ryhmässä. Järjestelyt olivat sujuvat, kuten aina ennenkin. Tänä vuonna Suomesta oli pitkästä aikaa taas mukana tuomareita. Molemmat tuomarimme Erkki Jokikokko ja Timo Lehtonen totesivat, että kilpailujen tunnelma oli rento sekä sujuva. Oli ilo tuomita otteluita tällaisessa ilmapiirissä, sanoivat he alkujännityksen laannuttua. Koko päiväksi heille molemmille riittikin töitä: matolta toiselle ja tuomarikokoonpanosta toiseen. Välillä ruokatauko ja taas jatkettiin valppaana, ainakin suurimman osan aikaa.

Kaksi hopeaa Hontaille
Hontai Judon ottelijoista parhaiten pärjäsivät tällä kertaa Janne Mäki (-50 kg) ja Uula Salminen (-73 kg). Molemmilla oli suuret sarjat ja paljon otteluita, eli eivät pojat helpolla päässet mitaleille.
Janne Mäki, 3 kyu: kahdeksan ottelua, joista yksi häviö. Hieno ja raskas suoritus! Janne voitti kaikki ottelunsa täysillä 10 pisteen arvoisilla ippon-suorituksilla. Viimeisessä ottelussa hän päihitti hienosti ylempivöisen vastustajan (Ruben Toebes, 2 kyu), jota vastaan oli jo aiemmin päivällä otellut ja sillä kertaa hävinnyt. Tuloksena tästä viimeisestä otteluvoitosta ansaittu hopeamitali pujotettiin Jannen kaulaan.

Uula Salminen, 1 kyu: seitsemän ottelua, joista yhden otteluvoitto tuli vastustajan luovutuksella. Kuudesta varsinaisesta ottelusta viisi voittoa ja yksi häviö koko sarjan voittajalle, ylempivöiselle Ger v. Dalfsenille (1 dan), joka voitti Uulan vasemmanpuoleisella uchimata –heitolla. Otteluista kolme päättyi Uulan tekemiin ipponin arvoisiin suorituksiin, joita olivat palomiehen pyörä –heitto, heiton jälkeinen pitävä sidonta ja toinen sidonta, jossa vastustaja jouduttuaan Uulan otteeseen luovutti heti taputtamalla. Hopea ei tullut helposti, sillä ratkaiseva viimeinen ottelu päättyi tasatulokseen, molemmilla ottelijoilla kokan verran pisteitä, eli 3. Uula oli saanut pisteensä seoi-nage –heiton yrityksestä ja vastustaja sai pisteensä Uulan saatua varoituksen väärästä otteesta. Lopputulos ratkaistiin tuomariäänestyksellä, jossa äänet jakautuivat 2-1 Uulan hyväksi.


Janne Mäki kävi päivän aikana 8 ottelua, joista voitti 7, tuloksena 2. sija.

Uula Salminen näyttää hiukan väsynelltä 7 ottelun jälkeen ;-) (kuva: Erkki Jokikokko)

Jalmari Salminen sijoittui sarjassaan kolmanneksi. Myös Pietro Casagrande ja Miika Laitinen, jotka ottelivat itsensä neljännelle sijalle, saivat pokaalin suorituksistaan. Ilmari Hokkasella oli kolme ottelua, joista hän voitti yhden tehokkaalla kuristuksella.

Viimeiset ottelut päättyivät iltakuuden jälkeen. Suihkun ja pakkaamisen jälkeen sullouduimme taas tuttuihin busseihimme ja istuminen kohti Tukholmaa alkoi. Matka sujui taas leppoisasti kuskien vaihtaessa välillä ajovuoroja ja muitakin taukoja pidimme tarpeen mukaan. Tukholmassa suuntasimme Helsingin laivaan ja reippaimmat / pirteimmät taisivat valvoa miltei aamuun asti. Maanantaina saavuimme Helsinkiin ja takaisin lähtöpaikkaamme Tikkurilaan. Kilpailumatka oli onnellisesti takana ja uutta reissua jo suunnitellaan.

Lue myös alueen sivuilla olevat jutut matkasta.