Hontai Judo ry
Staffan Lindgren
Tiedote 9.12.2001

Hontai Judo Hollannissa jo viidennen kerran!

Keskiviikkona 28.11. pakkautui Silja Symphonyn uumeniin 90 innokasta judokaa ja heidän huoltajaansa. Taas oli alkanut vuosittainen kilpailumatka Hollantiin. Kerta kerralta on lähtijöitä enemmän ympäri Suomea. Hontai Judosta innostui reissuun tällä kertaa 15 kilpailijaa ja 4 huoltajaa. Lähialueen seuroista Tapanilasta ja Tikkurilasta tuli myös mukaan joukkueet.

Tukholmasta matka jatkui taas tuttuun tapaan linja-autolla halki Ruotsin, Tanskan ja Pohjois-Saksan kohti idyllistä pikkukaupunkia Grouta Hollannissa, jonne saavuimme 19 tunnin istumisen jälkeen aamuyöstä hieman väsyneinä. Perjantai kului lepäillessä ja illalla oli judoharjoitukset sekä punnitukset kilpailupaikalla Bergumin kaupungissa. Kilpailujen organisaatiossa oli tapahtunut muutoksia vuoden aikana. Odotimme jännityksellä mitä ne olisivat, mutta punnitukset sujuivat tuttuun tapaan. Kilpailupäivänä totesimme pieniä parannuksia tehdyn, jotka helpottivat ainakin huoltajien ja kilpailijoiden valmistautumista otteluihin. Toimitsijapöytien vieressä oli telineet, joihin vaihdettiin ottelemaan menevien sekä valmistautuvien ottelijoiden nimet. Enää ei tarvinnut kuunnella toimitsijoiden selän takana korva tarkkana, kuinka suomalaiset nimet ääntyvät hollantilaisten suussa. Tämä oli suuri helpotus.

Taso kovenee!
Kilpailu oli jättikilpailu suomalaisittain ajatellen. Osanottajia oli noin 700 Euroopan eri maista. Aiempina vuosina kilpailu oli avoin kaikille vyöasteille, mutta tänä vuonna osallistumisoikeutta oli tiukennettu siten, että ainoastaan vihreävöiset ja sitä ylemmät saivat osallistua. Ikärajoituksia sen sijaan ei ollut. Taso oli kuitenkin selkeästi kovempi kuin viime vuonna. Ottelut alkoivat klo 9 lauantaiaamuna 1.12. Tunnelma kilpailupaikalla oli mukaansa tempaava. Ottelualueita oli yhdeksän, joissa jokaisella käytiin koko päivän ajan otteluita. Suomalaisia kilpailijoita mahtui jokaiselle matolle kaikille aloitusajankohdille, joita päivän mittaan oli viisi. Katsottavaa ja jännitettävää siis riitti. Näissä kilpailuissa varsinaiselle ottelualueelle päästettiin vain kilpailijat ja valmentajat, joilla oli valmentajakortti. Kaikki muut istuivat katsomossa ja kannustivat sieltä huutamalla ja taputtamalla omille suojateilleen.

Kilpailujärjestelmä poikkesi jonkun verran Suomessa käytössä olevasta. Kaikille taattiin vähintään kaksi ottelua, mutta erikoisempaa oli se, että finaaliottelun hävinnyt joutui vielä taistelemaan hopeasta keräilyjen kautta nousseelle. Myös keräilyjen kautta neljänneksi sijoittunut palkittiin komealla pokaalilla. Kilpailusääntöjen eroista suomalaisiin sääntöihin voisi vielä mainita sen, että Hollannissa käsilukot ja kuristukset ovat sallittuja 12-vuotiaille ja vanhemmille judokoille, kun taas Suomessa ne sallitaan vasta yli 15-vuotiaille. Toki niihin meilläkin tutustutaan aikaisemmin varovaisesti, ja niinpä vasta äskettäin vihreän vyö suorittanut Janne Mäki (-45 kg) saikin 12-13- ikäisten sarjassa hienon 10 pisteen (ippon) arvoisen voiton käsilukolla ruskeavöisestä vastustajastaan. Toisen ottelun Janne voitti heitolla. Kaiken kaikkiaan Jannella oli neljä ottelua.

Ilmari Hokkanen -45 kg sai myös otella neljä ottelua, joista hän voitti ensimmäisen 10 pisteen (ippon) arvoisella suorituksella ja toisen 7 pisteen (wazari) arvoisella. Kolmasti ottelemaan pääsivät Pietro Casagrande -34 kg, Miika Laitinen -31 kg, Salla Härkönen -52 kg ja Daniel Karlberg -66 kg voittaen kukin yhden ottelun.

Hontai Judolle 3 pokaalia!
Tero Malkki sai pronssia -60 kg sarjassa, jossa tuli kolmoisvoitto Suomeen. Kultaa sai Tapanilan Erän Jarno Rauhala ja hopeaa Varkauden Ville Nevalainen. Tero voitti ensimmäisessä ottelussa wazarilla hollantilaisen vastustajansa. Seuraavassa ottelussa hänellä oli vastassaan Ville Nevalainen, jonka saaman 3 pisteen arvoisen rangaistuksen turvin Tero voitti tasaväkisen ottelun. Finaaliottelussa Terolla oli vastassaan Jarno Rauhala. Ottelu päättyi Rauhalan wazarin arvoiseen voittoon. Hävittyään finaaliottelun joutui Tero ottelemaan hopeamitalista vielä kerran keräilyjen kautta noussutta Ville Nevalaista vastaan. Äärimmäisen tiukka ottelu päättyi tuomariäänestykseen, jonka Nevalainen voitti ja Tero joutui tällä kertaa tyytymään pronssiin.

Julia Casagrande otteli -52 kg sarjassa jossa oli mukana jopa kaksi vuotta vanhempia Hollannin huippujudokoita. Ensimmäisessä ottelussaan Julia voitti hollantilaisen mustavöisen tytön. Toisessa ottelussa Julia loukkasi niskansa ja joutui jättämään ottelun kesken, mutta kokosi itsensä kuitenkin seuraavaan otteluun, jossa hän voitti suomalaisen Saija Koistisen. Viimeisessä keräilyottelussa vastaan tullut hollantilainen oli vielä liian kova pala, ja näin Julia sai nousta neljäntenä palkintopallille noutamaan upean pokaalin. Tämä oli ensimmäinen kerta, jolloin sinivöinen Julia voitti mustavöisen vastustajan.

Viime vuonna Hollannissa sarjansa voittanut Uula Salminen -73 kg joutui tällä kertaa selvästi kovempaan seuraan. Vielä sinivöinen Uula taisteli kuitenkin ennakkoluulottomasti jopa kaksi vuotta vanhempiaan vastaan ja eteni kolmella otteluvoitolla finaaliin saakka. Voitoista kaksi tuli mustavöisistä vastustajista ja yksi ruskeavöistä vastaan. Finaalissa vastaan tullut puolalainen oli kuitenkin vielä liian rutinoitunut Uulalle, ja tappion jälkeen oli paras puhti poissa kun hän joutui vielä taistelemaan hopeamitalista, joten Uulan lopulliseksi sijoitukseksi jäi tällä kertaa kolmas sija.

Ruskean vyön suorituksia Etelä-Suomen aluegraduoinnissa
Viikonloppuna järjestettiin Hontai Judon salilla Suomen Judoliiton Etelä-Suomen aluegraduoinnit, joissa tavoiteltiin ruskeata vyötä. Hontai Judon nuorten suomenmestarit Tero Malkki ja Uula Salminen selvisivät molemmat kunnialla aluegraduoija Hannu Ruuthin johdolla pidetystä koetilaisuudesta. Samassa tilaisuudessa suoritti myös naapuriseuran Tapanilan Erän Ville Suo-yrjö ruskean vyön kokeen. Aluegraduoijaa avustivat Peter Michelsson sekä Suomen Dan-Kollegion tarkkailijana toiminut Staffan Lindgren, joka edellisenä päivänä oli kouluttanut seuroissa tapahtuvia vyökoetilaisuuksia varten uusia kurssi- ja seuragraduoijia. Tälle Graduoijakurssille osallistuivat Hontai Judosta Erkki Jokikokko ja Timo Lehtonen.

Teksti: Eija Härkönen ja Staffan Lindgren