Hontai Judo ry
Staffan Lindgren
Tiedote 28.10.2001

Judon nuorten SM-kisoista 8 mitalia Hontai Judolle

Tero Malkille ja Suvi Hokkaselle kultaa
Viikonloppuna käytiin Raisiossa judon nuorten Suomenmestaruuskilpailut. Yhteensä 200 maamme huippukilpailijaa mitteli kahden päivän aikana mestaruuksista kahdessa ikäluokassa. Lauantaina olivat vuorossa B-nuoret (15-16 v.) ja sunnuntaina A-nuoret (17-19 v.).
Puistolassa toimiva Hontai Judo osallistui jälleen isolla joukolla, sillä lauantaina otteli neljä tyttöä ja kolme poikaa ja sunnuntaina taas kolme tyttöä ja neljä poikaa. Tulos jäi vain yhden mitalisijan edellisen vuoden 9 mitalin haamutuloksesta, sillä nyt oli kumpanakin päivänä tuloksena neljä mitalisijaa!

B-nuorissa Terolle kultaa -60 kilon sarjassa
Lauantain kirkkaimmasta menestyksestä vastasi Tero Malkki, joka kesällä sijoittui seitsemänneksi Nuorten Olympiapäivillä Espanjan Murciassa. Tero otteli nyt yhtä painoluokkaa ylemmässä sarjassa ja selvitti itsensä tiukkojen kamppailujen jälkeen kolmella otteluvoitolla iltapäivän finaaliin, jossa hän sai vastaansa ruskeavöisen vastustajan. Viime vuonna hopealle sijoittunut vielä sinivöinen Tero onnistui viiden pisteen arvoisella kaadolla menemään johtoon, joka säilyi niukkana loppuun asti vastustajan raivoisista yrityksistä huolimatta.

B-poikien alle -73 kilon luokassa taisteli Joni Kaske itsensä 4 kiloa alipainoisena hienosti pronssipallille kahdella ipponvoitolla.

B-tyttöjen puolella oli Hontai Judolla peräti kolme tyttöä samassa -52 kilon painoluokassa. Aamupäivän ottelut sujuivat hienosti; Suvi Hokkanen selvitti kolmella voitolla tiensä iltapäivän finaaliin, kun taas Salla Härkönen, joka kaksi viikkoa sitten oli sijoittunut kolmanneksi Ruotsin avoimissa nuorten mestaruuskilpailuissa, sekä C-nuoriin kuuluva Nina Sainio selvisivät keräilyjen kautta pronssiotteluihin. Iltapäivällä oli kuitenkin heikompi menestys, sillä kaikki kolme hävisivät ottelunsa, ja näin jäi ainoaksi mitaliksi tässä painoluokassa Suvin hopeasijoitus.

Vielä C-tyttöihin kuuluva Katri Maijala otteli B-tyttöjen +63 kilon sarjassa tiukan ottelun itseään kaksi vuotta vanhempaa vastaan. Katri hävisi täyden ajan kestäneen ottelun 0-5 saaden näin hopeamitalin kaulaansa.


Kaksi kertaa hopealle SM-kisoissa jäänyt Tero Malkki sai nyt nousta korkeimmalle pallille. Suvi Hokkanen paransi viimevuotista pronssisijaa ottamalla ensin B-nuorissa hopeaa ja sitten vielä A-nuorissa kultaa!


Joni Kasken polvipyörä on juuri onnistumassa?

A-nuorten -52 kilon sarjassa kultaa Suvi Hokkaselle ja kolmoisvoitto Hontai Judolle!
B-nuoret Suvi Hokkanen, Salla Härkönen ja Tero Malkki osallistuivat myös A-nuorten ikäluokkaan seuraavana päivänä. Tyttöjen -52 kilon painoluokassa oli Hontai Judolla jälleen mukana 3 tyttöä kun Suvin ja Sallan lisäksi siihen osallistui moninkertainen SM-mitalisti Julia Casagrande.
Julia ja Suvi selvittivät itsensä vaivatta jatkoon omasta alkulohkostaan; Julia kolmella otteluvoitolla ja Suvi kahdella. Keskinäisen ottelun voitti Julia niukasti 3-0. Toisesta alkulohkosta selvitti itsensä voittajana Tampereen kokenut Saara Mäntymäki, joka oli voittanut B-nuorten vastaavan painoluokan lauantaina, sekä Salla Härkönen. Näin kohtasivat semifinaaleissa Julia ja Salla sekä Saara ja Suvi. Julia onnistui yllättämään seuratoverinsa nopealla sisäpuolisella jalkalakaisulla, josta hän sai ipponin ainoastaan 6 sekuntia kestäneessä ottelussa.
Toisessa semifinaalissa, joka samalla oli ikään kuin uusinta edellisen päivän finaaliottelusta, meni Saara ensin vakuuttavaan johtoon waza-arin (7 pistettä) ja yukon (5 pistettä) antaneilla heitoilla, mutta sitten onnistui Suvi yllättämään Saaran ottelun päättäneellä ipponin*) eli kymmenen pisteen arvoisella vastaheitolla Saaran hyökättyä huolimattomasti. Näin päätyivät Julia ja Suvi vastakkain finaaliin Salla Härkösen ja Saara Mäntymäen saadessa tyytyä pronssiin.

Finaaliottelu alkoi Julian selvällä painostuksella, mutta eräässä Julian heittoyritystä seuranneessa mattotilanteessa onnistui Suvi saamaan Julian niin tehokkaaseen sidontaan, että Julian oli antauduttava. Kultamitali ripustettiin siis tällä kertaa Suvi Hokkasen kaulaan, hopea Julia Casagrandelle, ja pronssimitali Salla Härköselle!

Tero Malkki aloitti toisen päivän urakkansa voitolla ja sai seuraavaksi vastaansa sarjan lopullisen kakkosen, jolle hävisi. Näin Tero pääsi jatkamaan keräilyerien kautta, joissa hän voitti ensimmäisen ottelunsa tiukalla ipponin tuottaneella sidonnalla. Seuraavan ottelun voitto olisi jo tuonut pronssiottelupaikan, mutta kahdeksas ottelu kahden päivän aikana tuntui kuitenkin jo sen verran, että Tero ei yltänyt parhaimpaansa, ja näin järjestävää seuraa edustanut kolme vuotta vanhempi vastustaja vei ottelun niukasti 3-0 nimiinsä kotiyleisön raivokkaasti kannustamana.

Viime vuonna kultaa B-poikien -73 kilon sarjassa voittanut Uula Salminen joutui koville uudessa ikäluokassaan. Ennen kuin ensimmäinen ottelu oli alkanutkaan ehti joku katselija astua kengällään Uulan pikkuvarpaalle tämän odottaessa sukkasillaan otteluun pääsyä. Äärimmäisen tasainen ensimmäinen ottelu päätyi lopulta Uulan eduksi kun kaikki tuomarit antoivat tasapistetilanteessa äänensä Uulalle. Seuraavassa ottelussa loukkasi Uula kyynärvartensa vastustajan pudottua sen päälle, mutta jatkoi sinnikkäästi ja voitti lopulta ottelun viiden pisteen suorituksella.

Semifinaalissa revähdytti Uula selkälihaksen tiukassa koko ajan kestäneessä ottelussa, jonka Uula sitten lopulta hävisi. Lepoaika ennen pronssiottelua meni loppukilpailujen juhlallisiin avajaisiin, joten olo oli vielä melko hutera kun Uula ensimmäisenä astui tatamille -73 kilon sarjan pronssiotteluun. Hyvin Uula kuitenkin kaikesta huolimatta pystyi pitämän ottelun ohjat käsissään, ja nousi näin lopulta pronssipallille pienen kokan arvoisen (3 pistettä) kaadon turvin.


*) Huom! Judokilpailuissa ei pisteitä lasketa yhteen (poikkeuksena 2 * waza-ari = ippon) joten korkein erottava suoritus (waza-ari, yuko tai koka) voittaa, ellei jompikumpi saa ipponia ennen täyttä aikaa!


Kohta pysyy! Tero Malkki on juuri saanut vastustajansa alleen mutta pitävää sidontaotetta ei ole vielä ehtinyt syntyä.


Voittoisa tyttökolmikko Suvi Hokkanen, Salla Härkönen ja Julia Casagrande Uula Salmisen hellässä rutistuksessa.

Kisoihin osallistui nuoria kaikkiaan 47 seurasta eri puolilta Suomea. Selvästi jäsenmäärältään pieniin seuroihin kuuluva Hontai Judo toi jälleen kisoihin suurimman joukon osallistujia, ja menestys ylitti taas kaikkien odotukset!

Teksti: Staffan Lindgren